স্বাস্থ্য

অতিৰিক্ত পানী খোৱাটো স্বাস্থ্যৰ পক্ষে হানিকাৰক

Asomiya Pratidin

ডিজিটেল ডেস্ক: গ্ৰীষ্মকালত তুলনামূলকভাৱে মানুহে প্ৰয়োজনতকৈ অধিক পানী খায়।আমাৰ শৰীৰ প্ৰায় ৭০% পানীৰে গঠিত। বিশেষজ্ঞৰ মতে, প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে নিয়মীয়াকৈ পানী খাব লাগে যাতে শুষ্কতা আৰু ডিহাইড্ৰেচনৰ দৰে সমস্যা পৰিহাৰ কৰিব পাৰি।কিন্তু, পানী আমাৰ বাবে যিমান উপকাৰী, সিমানেই বিপদজনক হ'ব পাৰে। হয়, পানী সদায় সঠিক পৰিমাণতহে খাব লাগে। অত্যাধিক পানী খোৱাৰ ফলত আমাৰ শৰীৰৰ কি ক্ষতি হ'ব পাৰে আৰু দিনটোত আপোনাক কিমান পানীৰ প্ৰয়োজন হয়, এই বিষয়ে আজি জানো আহক-

শৰীৰত ছ'ডিয়ামৰ অভাৱ

কম সময়ৰ ভিতৰত ৩ৰ পৰা ৪লিটাৰ পানী খালে হাইপোনেট্ৰেমিয়াৰ দৰে স্থিতি হ'ব পাৰে য'ত তেজৰ ভিতৰত ছ'ডিয়ামৰ পৰিমাণ হ্ৰাস হয়। অত্যাধিক পানী খালে পানীৰ নিচাৰ দৰে সমস্যাও হ'ব পাৰে য'ত তেজৰ ভিতৰত ছ'ডিয়ামৰ পৰিমাণ অত্যাধিক স্তৰত হ্ৰাস হয়। ছ'ডিয়াম অবিহনে, কোষৰ ভিতৰত থকা তৰল নিয়ন্ত্ৰণহীন হৈ পৰে, যাৰ ফলত আমাৰ মগজু ফুলিব পাৰে। এই পৰিস্থিতিত কোমা বা মৃত্যুও হ'ব পাৰে।

বৃক্কৰ ক্ষতি

অভাৰহাইড্ৰেছনে আমাৰ বৃক্কৰো ক্ষতি কৰে। প্ৰকৃততে, যেতিয়া আমি অধিক পানী খাওঁ, ই আৰ্জিনিন ভেচোপ্ৰেছিনৰ প্লাজমা স্তৰ হ্ৰাস কৰে। যি বৃক্কৰ কাৰ্যপ্ৰণালীক প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰভাৱিত কৰে। এনে পৰিস্থিতিত, অধিক পানী খোৱা পৰিহাৰ কৰাটো আপোনাৰ বাবে খুবেই জৰুৰী।

মধুমেহ 

সঘনাই পিয়াহ হৈছে এই ৰোগৰ মুখ্য লক্ষণ। ডায়েবেটিচৰ ফলত তেজত শৰ্কৰাৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হয়, যাক বৃক্কয়ে সহজে ফিল্টাৰ কৰিব নোৱাৰে। এই শৰ্কৰা প্ৰস্ৰাৱৰ সৈতে ওলাই আহে। ইয়াৰ বাবে শৰীৰত পানীৰ অভাৱ আছে। ইয়াৰ ফলত সঘনাই পিয়াহ লাগে।

মগজুত প্ৰভাৱ

অত্যাধিক পানী খোৱাৰ ফলত মস্তিষ্কৰ কোষবোৰত ছ'ডিয়ামৰ পৰিমাণ কম হয়। এনে হ'লে কথা মনত ৰাখিবলৈ বা কোৱাত অসুবিধা হয় আৰু সঠিকভাৱে খোজ কঢ়াও কঠিন হৈ পৰে। তদুপৰি, বিভ্ৰান্তিৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হ'বলগীয়াও হ’ব পাৰে।

এজন ব্যক্তিয়ে দৈনিক কিমান পানী খাব লাগে? 

বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, এজন ব্যক্তিয়ে ৩.৭ লিটাৰ পানী খাব লাগে আৰু মহিলাসকলে দৈনিক ২.৭ লিটাৰ পানী খাব লাগে। আয়ুৰ্বেদৰ মতে, পানী সদায়ে চুমুক দি লাহে লাহে খাব লাগে। এনেকৈ খোৱাটো এইবাবেই প্ৰয়োজনীয় যে ই শৰীৰৰ উষ্ণতা অনুসৰি শৰীৰলৈ যাব পাৰে।