স্বাস্থ্য

বহু ৰোগৰ লক্ষণ দেখা যায় নখত, সলনি কৰক খাদ্য তালিকা

Asomiya Pratidin

ডিজিটেল ডেস্ক: নখ শৰীৰৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ।যদি নখ স্বাস্থ্যৱান হয়, তেন্তে আপুনিও সম্পূৰ্ণ স্বাস্থ্যৱান বুলি বিবেচনা কৰা হয়।যিদৰে শৰীৰক পুষ্টিৰ প্ৰয়োজন, নখকো পৰ্যাপ্ত পুষ্টিৰ প্ৰয়োজন হয়।আচলতে, নখৰ ৰং চায়েই যকৃত, হৃদযন্ত্ৰ আৰু হাঁওফাঁওৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ৰোগবোৰো চিনাক্ত কৰিব পাৰি।আজি এই বিষয়ে জানো আহক-

নখৰ অস্বাভাৱিক বিকাশ 

যদি আপোনাৰ নখবোৰ ওপৰৰ পৰা বিপৰীত দিশত বেঁকা হয়, ইয়াৰ অৰ্থ এয়ে যে আপোনাৰ শৰীৰত আইৰণৰ অভাৱ হৈছে। ইয়াৰ বাহিৰেও, যদি নখৰ মুৰটো ভিতৰলৈ অধিক বক্ৰ হৈ আছে, তেনেহ'লে ই হাঁওফাঁও বা হৃদযন্ত্ৰ সম্পৰ্কীয় ৰোগ হোৱাটো সূচায়।

ইয়াৰ বাহিৰেও, বৰ্গ আৰু বহল আকৃতিৰ নখবোৰে হৰমনৰ বিকাৰ সূচায় আৰু সমতল আৰু পাতল নখবোৰে ভিটামিন-বি১২ৰ অভাৱ হোৱাটো সূচায়। এনে পৰিস্থিতিত, আপুনি খাদ্য তালিকাত ভিটামিন-বি ১২ সমৃদ্ধ খাদ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে।ইয়াৰ বাবে আপুনি দুগ্ধজাত, মাংস তথা কণী আপোনাৰ আহাৰৰ অংশ কৰিব পাৰে। ইয়াৰ বাহিৰেও, আইৰণ সমৃদ্ধ খাদ্য যেনে সেউজীয়া শাক-পাচলি, বাদাম, নেমু আদি আপোনাৰ আহাৰৰ এক অংশ কৰি লওঁক।ই শৰীৰত আইৰণৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিব। 

হালধীয়া নখ 

যদি আপোনাৰ নখ হালধীয়া হৈ আছে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে আপোনাৰ আভ্যন্তৰীণ সমস্যা আছে। ই ডায়েবেটিচ, হাঁওফাঁও আৰু যকৃতৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সমস্যাবোৰ সূচায়। ইয়াৰ উপৰিও, নখৰ হালধীয়া দাগবোৰে ভেঁকুৰৰ সংক্ৰমণ বা চ'ৰিয়েচিছ সূচায়। এনে পৰিস্থিতিত, আপুনি অতি শীঘ্ৰে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল'ব।

নখত বগা দাগ 

যদি আপুনি আপোনাৰ নখত বগা দাগ দেখা পায়, তেনেহ'লে ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে আপোনাৰ বৃক্কৰ বিকাৰ, যকৃত বা হৃদৰোগ আছে। ইয়াৰ উপৰিও, ই আইৰণ আৰু জিংকৰ অভাৱ, একজিমা, চ'ৰিয়েচিছ সমস্যাৰ লক্ষণো হ'ব পাৰে। এনে পৰিস্থিতিত দৈ, বুট, শুকান বীন, কিচমিচ, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, কাঠবাদাম, গাখীৰ, মুৰ্গী, বৃক্ক বীন আৰু ওটমিল আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভূক্ত কৰিব।

নখ ভাঙি যোৱা 

নখ ভঙাৰ সমস্যা বেছিভাগ মহিলাৰ ক্ষেত্ৰত হয়। নখত আৰ্দ্ৰতাৰ অভাৱ হ'লে ই শুকাবলৈ আৰম্ভ কৰে। যাৰ ফলত নখবোৰত ফাট পৰে। এই সমস্যাটো থাইৰইড, কেলচিয়াম বা প্ৰ'টিনৰ অভাৱৰ বাবে হ'ব পাৰে। এনে পৰিস্থিতিত আপুনি আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত মেথি, মাছ, সেউজীয়া শাক-পাচলি অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, কণীৰ দৰে বায়োটিন পৰিপূৰক গ্ৰহণ কৰিলেও আপোনাৰ নখ শক্তিশালী হ'ব। সেউজীয়া শাক-পাচলি, তিল আৰু দুগ্ধজাত সামগ্ৰীয়েও শৰীৰত কেলচিয়ামৰ পৰিমাণ বজাই ৰখাত সহায় কৰে।

ৰং সলনি 

যদি নখৰ ৰঙৰ পৰিৱৰ্তন হয়, তেনেহ'লে ই ভেঁকুৰ আৰু বেক্টেৰিয়াৰ সংক্ৰমণৰ কাৰণ হ'ব পাৰে। ইয়াৰ বাহিৰেও, যদি ৰক্ত সঞ্চালন সঠিক নহয়, তেন্তে এই সমস্যাও ঘটিব পাৰে। ফলিক এচিড, ভিটামিন-চি, প্ৰ'টিনৰ অভাৱৰ বাবে নখৰ ৰঙো পাতল মুগা হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে। এনে পৰিস্থিতিত আপোনাৰ আহাৰত ব্ৰকলী, মাছ, তিয়ঁহ, পিয়াজ, আপেল, আঙুৰ, নহৰু অন্তৰ্ভুক্ত কৰি আপুনি ৰক্ত সঞ্চালন আৰু নখ স্বাস্থ্যৱান ৰাখিব পাৰে।