‘ছুপাৰফুড’ পালেঙৰ চমৎকাৰী গুণ

পালেং, এতিয়া সহজতে উপলব্ধ এবিধ অন্যতম সেউজীয়া শাক হৈছে পালেং শাক।কেঁচা অথবা ৰান্ধি খাব পৰা এইবিধ শাকত আচৰিত ধৰণৰ পুষ্টি আছে।পালেঙক আচলতে ‘ছুপাৰফুড’ বুলি গন্য কৰা হয়।

author-image
Asomiya Pratidin
New Update
‘ছুপাৰফুড’ পালেঙৰ চমৎকাৰী গুণ

ডিজিটেল ডেস্ক: পালেং, এতিয়া সহজতে উপলব্ধ এবিধ অন্যতম সেউজীয়া শাক হৈছে পালেং শাক।কেঁচা অথবা ৰান্ধি খাব পৰা এইবিধ শাকত আচৰিত ধৰণৰ পুষ্টি আছে।পালেঙক আচলতে ‘ছুপাৰফুড’ বুলি গন্য কৰা হয়।এইবিধ শাকে ছাল, চুলি আৰু হাড় সুস্থ কৰি ৰখাত যথেষ্ট উপকাৰ কৰে।যাৰ বাবে আপুনি আপোনাৰ আহাৰৰ তালিকাত পালেং অন্তৰ্ভূক্ত কৰি স্বাস্থ্যক একাধিক ধৰণে উপকৃত কৰিব পাৰে।আজি আমাৰ সকলোৰে প্ৰিয় পালেং শাকৰ আচৰিত গুণৰ বিষয়ে আজি জানো আহক-

পালেং শাকে ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ গ্লাইচেমিক সূচক (জিআই) কম, সেয়েহে ই আপোনাৰ ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ বৃদ্ধি নকৰে। ই আঁহৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস আৰু কম কেলৰিযুক্ত।ফলত ইয়াক ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ ৰেচিপিত ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা এক আদৰ্শ খাদ্য বুলি গন্য কৰা হয়।পালেঙত এনে কিছুমান ভিটামিন আৰু খনিজ আছে, যিয়ে শৰীৰক সম্পূৰ্ণ পুষ্টি প্ৰদান কৰে।

কেলচিয়াম

সেউজীয়া শাকত প্ৰতি কাপত ২৫০ মিলিগ্ৰাম কেলচিয়াম থাকে যিয়ে আপোনাৰ দাঁতকে ধৰি আপোনাৰ হাড় স্বাস্থ্যৱান ৰখাত সহায় কৰে।

মেগনেছিয়াম

মেগনেছিয়ামে বিপাক বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে হৃদযন্ত্ৰৰ ছন্দ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে।পালেং শাক মেগনেছিয়ামৰ এক সমৃদ্ধ উৎস, যিয়ে আপোনাৰ স্বাস্থ্যক একাধিক ধৰণে উপকৃত কৰে।

আইৰণ

শৰীৰৰ শক্তি কাৰ্যকৰীভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আপোনাৰ শৰীৰক আইৰণৰ প্ৰয়োজন হয়। উল্লেখ্য, পালেঙত ভিটামিন চিযুক্ত খাদ্য যেনে নেমু আদি যোগ দিলে লোৰ শোষণ উন্নত কৰিব পাৰি।

পালেং শাকৰ স্বাস্থ্য উপকাৰিতা

১) কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে

পালেং শাকত জেক্সান্থিন আৰু কেৰোটিনইডৰ উচ্চ উৎস থাকে যিয়ে শৰীৰৰ পৰা মুক্ত ৰেডিকেলবোৰ উলিয়াই দিব পাৰে। এই মুক্ত ৰেডিকেলবোৰেই শৰীৰত কৰ্কট ৰোগকে ধৰি বহুতো ৰোগৰ সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰে।সেয়েহে, পালেং শাকক কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধী বুলি গণ্য কৰা হয়।গতিকে কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ পালেং শাক খোৱাৰ অভ্যাস কৰক।

২) ৰক্ত শৰ্কৰা হ্ৰাস কৰে

পালেং শাকত উচ্চ পটাছিয়াম থাকে। যাৰ বাবে উচ্চ ৰক্তচাপত ভুগি থকা লোকসকলক পালেং খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয়।উল্লেখ কৰাৰ প্ৰয়োজন যে, পটাছিয়ামে শৰীৰত ছডিয়ামৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰে।

৩)হাড়ৰ ভাল স্বাস্থ্যত সহায়ক

পালেং শাকত ভিটামিন কে থাকে, যি হাড়ৰ স্বাস্থ্য ভালে ৰখাত সহায় কৰে ।পালেং শাকৰ প্ৰতি কাপত ২৫০মিলিগ্ৰাম কেলচিয়াম থাকে। আমাৰ সকলোৰে জ্ঞাত যে, কেলচিয়াম হাড় আৰু দাঁতৰ বাবে কিমান প্ৰয়োজনীয়। 

৪) ওজন হ্ৰাসত সহায়ক

যদি আপুনি আপোনাৰ ওজন হ্ৰাস কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰি আছে, তেনেহ'লে আপুনি আপোনাৰ আহাৰৰ তালিকাত পালেং শাক অন্তৰ্ভূক্ত কৰক। পালেং শাকে সোনকালে ওজন হ্ৰাসত সহায় কৰে। পালেঙ শাকত থকা আঁহে হজম শক্তি উন্নত কৰাৰ লগতে নিম্ন ৰক্ত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু কোষ্ঠকাঠিন্য প্ৰতিহত কৰে। 

৫) চকুৰ বাবে ভাল

পালেং শাকত লুটিন আৰু জেক্সান্থিন এণ্টিঅক্সিডেণ্ট পোৱা যায়।এই এণ্টিঅক্সিডেণ্টবোৰে দৃষ্টিশক্তি উন্নত কৰাৰ লগতে চকুৰ অন্যান্য সমস্যাও সমাধান কৰে।পালেং শাকত পোৱা ভিটামিন এ-য়ে শ্লেষ্মা আৱৰণ বজাই ৰখাত সহায় কৰে ,যি সাধাৰণ দৃষ্টিশক্তিৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয়।

৬) উচ্চ ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰে

পালেং শাকত ভিটামিন চি থাকে, যি উচ্চ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে।এইবিধ ‘ছুপাৰফুদ’ খোৱাৰ ফলত শৰীৰৰ অধিকাংশ সমস্যাৰ পৰাই হাত সাৰি থাকিব পাৰি।পালেঙে উদ্বেগ আৰু চাপ হ্ৰাস কৰাতো সহায় কৰে।

Also Read: ২১ বছৰৰ পাছত ভাৰতলৈ ঘূৰি আহিল ‘মিছেছ ইণ্ডিয়া’ৰ খিতাপ

৭) প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী গুণাগুণ আছে

পালেং প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী গুণাগুণৰ উচ্চ উৎস।ই আপোনাক অষ্টিওপোৰোচিছ, মাইগ্ৰেইন, হাপানি, আৰ্থ্ৰাইটিছ আৰু মুৰৰ বিষ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে।

৮) আপোনাৰ শৰীৰ শিথিল ৰাখে

পালেং শাকে মনটোক শান্ত কৰি ৰাখে।ইয়াৰ জিংক আৰু মেগনেছিয়ামৰ উচ্চ উৎসই ভালকৈ টোপনি অহাত সহায় কৰে, যি সকলো মানসিক ৰোগত সহায়ক হ’ব পাৰে।মুঠতে পালেঙে শৰীৰটোক শিথিল কৰি ৰখাত সহায় কৰে।

৯)আপোনাৰ মগজুক স্বাভাৱিক কাম কৰাত সহায় কৰে

এই পাতযুক্ত সেউজীয়া খাদ্যবিধে মগজুৰ মসৃণ কাৰ্যত সহায় কৰে, বিশেষকৈ বৃদ্ধ বয়সত। সঘনাই পালেং শাক খালে মগজু সক্ৰিয় হৈ থাকে। পালেঙত থকা ভিটামিন কে-য়ে স্নায়ুতন্ত্ৰ স্বাস্থ্যৱান হৈ থকাত সহায় কৰে।

১০) ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে

পালেং শাকত পোৱা ভিটামিন এ-য়ে মানৱ শৰীৰৰ শ্বাসনলী, অন্ত্ৰৰ নলী আৰু শ্লেষ্মা আৱৰণ শক্তিশালী কৰে। গতিকে শৰীৰটোক সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ প্ৰতিদিনে অথবা সঘনাই পালেং শাক খোৱাৰ অভ্যাস কৰক।

spanish